AELS start met vliegtuig de-assemblage en ontmanteling in Business Park Aviolanda

Breda, 2 december 2011. Het Nederlandse bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) is gestart met de de-assemblage en ontmanteling van een Boeing 737-500 vliegtuig op het nieuwe Business Park Aviolanda (www.businessparkaviolanda.nl) in Woensdrecht, West-Brabant. Dit is het eerste vliegtuig dat door AELS op Aviolanda wordt gerecycled, waarbij duurzaamheid, dé uitdaging van deze tijd en naadloos passend in het concept van het Business Park Aviolanda, het uitgangspunt is.

AELS en Aviolanda hebben een lange termijn overeenkomst gesloten om deze voor Woensdrecht nieuwe dienst te gaan verlenen als onderdeel van het “one-stop-shop” principe. AELS zal hierbij en bij het verder ontwikkelen van de activiteiten nauw samenwerken met Fokker Services (www.fokkerservices.com), Business Park Aviolanda en de regionale ontwikkelingmaatschappij REWIN West-Brabant. AELS start haar activiteiten op Aviolanda met zo’n 7 werknemers. De lancering van de samenwerking wordt gedaan op 2 december door het nieuwe informatie bord te openen in bijzijn van gedeputeerde Meneer De Boer van provincie Brabant.

De samenwerking tussen deze partijen biedt eigenaars van vliegtuigen tot en met de omvang van de Airbus A320 familie en de Boeing 737 serie een perfecte locatie voor hun (oudere) vliegtuigen. Omdat Fokker Aircraft Service ook op Aviolanda gevestigd is, hebben vliegtuigbezitters er nu de beschikking over een compleet gamma aan dienstverlening voor elk mogelijk scenario. Na de landing kan Fokker Aircaft Services de MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) verzorgen voor de op Aviolanda al dan niet voorlopig te parkeren vliegtuigen. Na een periode van stilstand zal ofwel Fokker het vliegtuig heractiveren, met of zonder het upgraden van de cabine, het schilderen van het vliegtuig of zelfs aanbrengen van een VIP interieur, of AELS zal het vliegtuig recyclen. Een unieke partnership die Aviolanda in één klap op de kaart zet als hèt centrum van vliegtuiggerelateerde MRO in Europa.

Burgemeester Marcel Franzel van de gemeente Woensdrecht is – zo kort na de kick off sessie van het business parc Aviolanda – in zijn nopjes met de komst van dit luchtvaart gerelateerd bedrijf. “”Het one stop solution model versterkt ongetwijfeld de positie van de reeds gevestigde bedrijven en draagt bij aan een versterking van het aviation concept Woensdrecht. Belangrijk, want de vliegbasis is een belangrijke werkgever en goed voor duizenden arbeidsplaatsen.””

Ook Jaap Drost, directeur van het Aviation Parc Woensdrecht is verguld met de komst van AELS. “”Het eerste schaap is over de dam en het vooruitzicht bestaat dat meerdere luchtvaart gerelateerde bedrijven zullen volgen. In de luchtvaartsector is nog steeds sprake van een gezonde groei en dus biedt dat perspectieven voor het Aviation Parc Woensdrecht””.

Last but certainly not least….Derk Jan Heerden, directeur van AELS, steekt niet onder stoelen of banken dat hij blij is met de bereikte overeenstemming. “”De samenwerking met Fokker Services vormt een aantrekkelijke grondslag om onze bedrijfsactiviteiten verder uit te bouwen en een stevigere positie te bereiken in het recyclen van vliegtuigen. Ook dat marktsegment groeit wereldwijd en de vliegbasis Woensdrecht biedt alle ingrediënten om een niet onbelangrijk stuk van die markt te pakken””.

Aviolanda
Business Park Aviolanda is gelegen pal naast de luchtmachtbasis in Woensdrecht. Bedrijven met vliegtuig- en/of vliegveldgerelateerde activiteiten kunnen er gebruik maken van de landingsbaan van de vliegbasis en alle ter plekke aanwezige faciliteiten als hangars, verkeersleiding, testfaciliteiten en infrastructuur. Met Fokker Aircraft Services, Fokker Elmo, Logistiek Centrum Woensdrecht en de World Class Aviation Academy in de directe nabijheid biedt Business Park Aviolanda een unieke internationale bedrijfsomgeving met bijbehorend netwerk aan bedrijven in de luchtvaartindustrie.

REWIN, dat namens de 19 regionale gemeenten nieuwe bedrijvigheid voor West-Brabant acquireert, is nauw betrokken bij de werving van nieuwe vestigers voor Aviolanda en legde in 2006 voor het eerst contact met AELS in Delft.

AELS
Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) (www.aels.nl) is een Nederlandse AFRA geaccrediteerde onderneming die end-of-life strategieën ontwikkelt en vervolgens uitvoert voor vliegtuigbezitters over de gehele wereld. De dienstverlening van AELS bestaat uit drie elementen. Ten eerste helpt AELS de klant bij het nemen van een eventuele end-of-life beslissing. Vervolgens demonteert en ontmantelt AELS het vliegtuig. Tenslotte verzorgt AELS alle activiteiten die nodig zijn om de onderdelen opnieuw beschikbaar te maken voor de luchtvaart, zoals logistiek, marketing en verkoop. Gedurende haar korte bestaan heeft AELS duurzame en ‘groene’ methoden toegepast om ongeveer 30 vliegtuigen te verwerken voor prominente klanten als KLM, Lufthansa, Iberia en TNT.

Fokker Services
Fokker Services is onderdeel van Fokker Technologies. Fokker Technologies ontwikkelt en produceert geavanceerde componenten en systemen voor de luchtvaart industrie. Tevens levert Fokker geïntegreerde onderhoudsdiensten en -producten aan vliegtuigeigenaren en operators. In 2010 had de hele groep een omzet van € 616 miljoen met 3.700 werknemers