Acht grote Nederlandse festivals tekenen Green Deal Afvalvrije Festivals

De intentieverklaring Green Deal Afvalvrije Festivals, opgesteld door straatsecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, is ondertekend door acht organisatoren van grote festivals in Nederland. Dit gebeurde afgelopen woensdag, 14 oktober, tijdens de ADE Green (Amsterdam Dance Event) bijeenkomst. De festivals die zich hebben aangesloten bij de verklaring zijn Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future en Zwarte Cross. Samenwerkende partners zijn NederlandSchoon en Green Events Nederland.

Bereiken van de doelgroep
“Het leek ons logisch om de verklaring te laten tekenen op het Amsterdam Dance Event”, laat Carlijn Lindemulder van Sustainability ID&T, mede-initiatief nemer van de ADE Green, weten. “Om daadwerkelijk onze doelen te bereiken is een goede samenwerking tussen bedrijven nodig maar ook een gedragsverandering bij onze doelgroep festivalgangers. Hierom hebben we op de ADE Green ook het nieuwe platform Pluk gelanceerd”, vult Paul Schurink van Green Events Nederland aan.

Plannen en onderzoek
Het doel van de ‘Green Deal’ is om zwerfafval op festivals zo veel mogelijk te beperken en afvalscheiding en recycling te stimuleren. “Want afval is de nieuwe grondstof”, laat Mansveld weten. Zo zijn concrete maatregelen die de festivalorganisatoren zullen treffen het plaatsen van meer afvalbakken op de festivalterreinen en statiegeld toepassen op de bekertjes voor drank. De missie van alle meewerkende partners is het creëren van een wereldwijde ‘groene dancebeweging’.
Enkele festivals hebben al laten weten welke stappen gezet zullen worden. Zo gaan Extrema Outdoor en Solar Weekend in 2016 een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van gescheiden afvalinzameling en compostering van GFT-afval. Bij positieve uitkomst zal dit systeem direct ingevoerd worden. Ook heeft Solar Weekend het doel gesteld om de hoeveelheid campingafval in 2018 met de helft verminderd te hebben t.o.v. 2014. Ook worden er onderzoeken gedaan naar een oplossing voor rondslingerende sigarettenpeuken en de invoer van zogeheten hardcup bekers. Bekers die meerdere malen gebruikt kunnen worden.