Mondriaan gevonden in kringloopwinkel

Mohamed Boualia, medewerker van kringloop Naarden, heeft waarschijnlijk een kunstwerk van Piet Mondriaan gevonden. Het gaat om een schilderij dat een pastel is met een hangende zonnebloem erop. Mohamed en collega's zijn erg blij met deze vondst.

De kringloopwinkel heeft het schilderij aan veilingsmeester en kunstkenner Rob Mulders laten zien. Zijn interesse was meteen gewekt. Het is nog wel onduidelijk of het om een echte Mondriaan gaat. Mulders legt uit dat het erg lastig is om achter de herkomst van het schilderij te komen. Hij heeft al wel wat informatie ingewonnen.

Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort op 7 maart 1872. Hij is voornamelijk bekend met zijn abstracte en non-figuratieve kunst zoals Victory Boogiewoogie en Bloeiende appelboom. Rond 1900 maakte Mondriaan echter ook realistische schilderijen, zoals het kunstwerk dat nu is opgedoken. Tijdens zijn studie heeft hij ook bloemen gemaakt.

Mohamed is door de jaren heen getraind door Mulders om kunst te herkennen. Hij doet nu zo'n zes jaar veilingen bij hen. Regiomanager Lucia Rebel vertelt dat Mohamed wel vaker bijzondere stukken uit de container weet te halen. Vorig jaar heeft hij een zeldzame zilveren sigarettenkoker ontdekt, deze is geveild voor 8000 euro.

De kringloopwinkel heeft het stuk uit het pand gehaald en elders veilig gesteld. Op 25 februari zal het geveild worden. Veilingmeester Mulders gelooft dat als de economie zijn werk doet het stuk wel 10.000 euro kan opbrengen.