Kringloopwinkels groeien explosief in aantal en populariteit

Het gaat goed met de kringloopwinkels in Nederland. Ze zijn populairder dan ooit. Doordat de economie weer aantrekt, gaat het ook beter met de kringloopwinkels. Dit lijkt tegenstrijdig, maar omdat mensen meer geld te besteden hebben kopen zijn sneller nieuwe spullen. Hun afgedankte spullen, die vaak nog in heel goede staat zijn, brengen zij dan naar de kringloopwinkel of milieustraat.

Redenen genoeg om de kringloop te bezoeken
Daartegen bezoeken ook steeds meer mensen de kringloop voor aanschaf van spullen. De kringloop heeft een bijzonder assortiment, is goedkoop en je vindt er net weer wat anders dan in een gewone winkel. Elk exemplaar is uniek en heeft een geschiedenis. Vintage spulletjes zijn weer helemaal in. Het taboe om 2e-hands spullen te kopen is er tegenwoordig niet meer. Ook de groeiende bewustwording van duurzaamheid speelt een rol in de belangstelling voor 2e-hands artikelen. Mensen willen een bijdrage leveren aan het milieu en minder afval produceren. Als laatste is het voor mensen een stimulans hun aankopen bij een kringloopwinkel te doen doordat zij weten dat een hun geld dan ten goede komt aan een goed doel.

Kringloopwinkels worden bekender, groter en uitgebreider
Het aantal kringloopwinkels dat ons land telt groeit gestaag. Ook de media besteed er steeds meer aandacht aan. Zo was onlangs de vijfdelige serie ‘Het succes van kringloopwinkel’ te zien op de VPRO. Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland is zich bewust van haar groeiende succes. De vereniging is actief bezig om alle aangesloten kringloopwinkels een professionele en aantrekkelijke uitstraling te geven. Kringloopwinkels worden steeds groter en uitgebreider. Vaak is er een inpandig café, er worden workshops of activiteiten georganiseerd en de voorraad wordt elke dag bijgevuld en vernieuwd.
In Nijmegen bijvoorbeeld is het aantal kringloopwinkel en winkels dat 2e-hands spullen verkoopt in 5 jaar tijd verdubbeld.