Eerste bouwkringloop Nederland opent in Amersfoort

De eerste bouwkringloop van Amersfoort is feit en wordt op 15 december geopend. De winkel neemt plaats in een speciale afdeling van Kringloop Amersfoort en gaat Klus heten. Een bouwkringloop is een plek waar nieuwe en gebruikte bouwmaterialen worden ingezameld. Ze kunnen hier worden gebracht door zowel bedrijven als particulieren. De materialen, van tegels tot spijkers en van scharnieren tot houten planken, worden vervolgens weer doorverkocht om te worden hergebruikt.

Milieudoeleinden
Dit concept heeft als doel om het milieu te sparen. Door bouwmaterialen niet na één keer gebruik weg te gooien kan de CO2 uitstoot tot 80% verminderd worden en de gehele afvalhoeveelheid in Nederland met 40% afnemen. Ook levert de bouwkringloop weer nieuwe arbeidsplaatsen op voor onder andere mensen die moeite hebben op de reguliere arbeidsmarkt.

Bouwkringloop moet bouwmarkt vervangen
De afgelopen periode is de kringloopwinkel druk geweest met de verbouwingen en aanpassingen om de winkel gereed te maken voor Klus. De bouwkringloop heeft een geheel eigen ruimte en een eigen magazijn. Men hoopt dat de afdeling een plek gaat worden waar doe-het-zelvers, bouwvakkers en aannemers als eerste zullen komen wanneer zij materialen nodig hebben, voordat zij naar een reguliere bouwmarkt gaan.

Samenwerking
Amersfoort is met dit initiatief koploper op het gebied van circulair bouwen in Nederland. Klus is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en De Bouwkringloop, en wordt ondersteund door het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort. Het idee is bedacht door twee inwoners van de gemeente, Bas Slager en Gijsbert Jansen. Zij en de mensen om hen heen vonden het weggooien van bouwmaterialen maar zonde, en bedachten zodoende dit circulaire plan.

Kwaliteit van het assortiment
Er zijn wel een paar voorwaarden gesteld aan de materialen die naar de bouwkringloop gebracht kunnen worden. Het materiaal moet gedragen kunnen worden door maximaal twee personen, het mag niet groter zijn dan 2 bi 3 meter en het mag niet kapot of geheel onbruikbaar zijn. “Deze regels hanteren wij zodat we een zo groot mogelijk assortiment van goede kwaliteit aan onze klanten kunnen bieden”, legt Mieke Beij, directeur van Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, uit.