Kringloopwinkel Habbekrats Tilburg moet noodgedwongen sluiten

Woningcorporatie WonenBreburg heeft het plan om de huur van het pand waarin kringloopwinkel Habbekrats is gevestigd, flink te verhogen. De huur van het pand in Tilburg Noord gaat van 1100 euro naar 8000 euro per maand. De kringlooporganisatie kan dit enorme bedrag niet opbrengen, en zal daarom hoogstwaarschijnlijk de deuren op deze locatie moeten sluiten.

Verdriet bij eigenaresse
Eigenaresse van de Tilburgse kringloopwinkel, Onnechien van der Laan, doet haar werk met veel toewijding. “Ik werk hier 6 dagen per week en voel mij constant op een roze wolk. Het is zo fijn om mensen te kunnen helpen”, laat zij weten. “Spullen gaan hier voor een paar cent of een paar euro de deur uit. Maar met deze opbrengst kunnen wij voedselpakketten maken voor mensen die maar weinig te besteden hebben. Het is heel triest dat WonenBreburg ons dit door de huurverhoging afpakt”.
Wijzigingen komen niet onverwachts
Eva Boon, medewerkster van WonenBrebrug, laat echter weten dat de kringloop deze huurverhoging al vanaf het begin had kunnen verwachten. “Het pand was tijdelijk gratis ter beschikking gesteld omdat het onder leegstandsbeheer viel. Hierbij zijn de voorwaarden vanaf het begin gelijk duidelijk gemaakt, namelijk dat het leegstandscontract een tijdelijke overeenkomst is”, aldus Boon. De woningcorporatie denkt nu na over een nieuwe, definitieve invulling van de ruimte. De kringloopwinkel komt zeker in aanmerking om het pand te blijven huren. De beide partijen zijn op dit moment in overleg om tot een nieuwe overeenkomst te komen. Naar verwachting zal komende week een besluit worden genomen.

Petitie
Klanten van de kringloop en buurtbewoners zijn ook in actie gekomen en hebben een petitie gestart om de sluiting te voorkomen. Een vast klant van Habbekrats Tilburg Noord is Anne Verver. “Ik vind het vreselijk dat de winkel misschien zal sluiten. Het is voor mij meer dan alleen een winkel, het is ook een plek om buurtbewoners te ontmoeten. Eigenaresse Onnechien biedt alle klanten een luisterend oor en maakt met iedereen een praat. Het is echt een fijne plek om te komen”, vertelt zij. Op dit moment is de petitie al ruim 2000 keer ondertekend en hij ligt nog steeds in de winkel voor menen die zich hierbij willen aansluiten.