Recycle Boulevard Leeuwarden is uniek en veelbelovend concept

In Leeuwarden zal op 18 november een kringloopwinkel 2.0 openen, genaamd de Recycle Boulevard. Doel van dit initiatief is om spullen te recyclen en daarnaast werkgelegenheid te creëren voor mensen die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen Omrin, gemeentes, scholen, ondernemers en kunstenaars.

Al 20 jaar Omrin
Omrin is een organisatie die zich bezig houdt met de inzameling, verwerking en het hergebruik van afval. Vanaf 1997 heeft Omrin diverse kringloopwinkel opgezet met de naam Estafette in Friesland. De nieuwe Recycle Boulevard is hierbij de kers op de taart. Het is een grote, multifunctionele omgeving waar mensen zich welkom zullen voelen. Er gaat veel aandacht naar het bieden van werkervaring- en stageplekken en de begeleiding van deze werknemers.

Circulaire economie, werkgelegenheid en kunst
Een ander bijzonder aspect van dit initiatief is dat ook kunst er een aandeel in heeft. Claudy Jongstra, een wereldwijd bekende kunstenaar, heeft een eigen atelier binnen het kringloopcentrum. Jongstra staat bekend om zijn werken met het thema circulaire economie en inclusieve samenleving. Hierdoor kunnen er ook werkplekken geboden worden op dit werkgebied. Het afval dat Omrin en Estafette inzamelt kan dienstdoen als grondstof voor nieuwe kunstobjecten. Zo komen circulaire economie, werkgelegenheid en kunst samen.

Bredere maatschappelijke functies
Het gebouw van de Recycle Boulevard zal ook meer maatschappelijke functies vervullen. Zoals een samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en het Friesland College, waardoor er een traject gestart kan worden waarbij mensen die laag geletterd zijn ondersteuning kunnen krijgen bij het lezen en schrijven.

Voor arm en rijk
Een belangrijk punt wat filiaalleider van de Recycle Boulevard, Sjoerd Seldenrust, niet uit het oog wil verliezen is het beschikbaar zijn voor de oorspronkelijk doelgroep, namelijk mensen met een kleinere portemonnee. Maar ook voor mensen die wat meer geld kunnen besteden, maar wel milieubewuste aankopen willen doen, zal er straks veel te vinden zijn door de kunst van Claudy Jongstra en andere ondernemers.