Waterraket uit een PET fles

Een waterraket bestaat uit een PET-fles die gedeeltelijk met water is gevuld. Vervolgens pomp je lucht in de fles, net zo lang tot de kurk losgaat. De fles schiet dan door het eruit spuitende water omhoog!

Benodigdheden
- Een petfles (bij voorkeur 1,5 liter)
- Een kurk die precies in de fles past
- Fietspomp of een andere stevige pomp
- Fietsventiel
- Rubberslangetje en goede lijm
- Twee plankjes

De uitvoering
Probeer eerst of je kurk wel stevig in de fles past. Dit mag niet gaan lekken. Boor daarna voorzichtig een gaatje in de kurk waar het rubber slangetje doorheen past. Het slangetje moet door de kurk komen met aan de buitenzijde het fietsventiel. Het is heel belangrijk dat dit goed lekvrij wordt gemaakt. Gebruik hiervoor een goede lijm.

waterraket kurk
Waterraket kurk

Als je wilt kun je vleugels maken om de fles mee te stabiliseren. De fles komt dan verder. Maar let wel op dat je de fles niet te zwaar maakt, dat gaat ten koste van de hoogte.

Neem nu de twee plankjes en maak hiermee een lanceergoot. Stel de lanceergoot schuin omhoog op, maar let goed op dat je niets zult raken. Een goede waterraket kan wel 20 meter ver komen!

Aftellen!
Klaar voor de start? Vul de fles voor 1/3 met water en doe de kurk erop. Leg de fles daarna op het lanceerplatform en maak de pomp vast aan het ventiel. Let nu goed op dat niemand aan de voorkant van de fles staat en ga zelf ook zo ver mogelijk van de fles staan.

Waterraket klaar voor lancering
Waterraket klaar voor lancering

Nu kun je beginnen met pompen. Voer de druk net zo lang op totdat de kurk uit de fles schiet en de fles weg schiet. Een goede waterraket kan wel 20 tot 30 meter ver komen!

"Houston, we have lift-off!"

Lancering waterraket
Lancering waterraket

Knutselmateriaal: