Gerecycled papier uit oude kranten

Van oude kranten kun je gerecycled papier maken.

Benodigdheden:
- blender
- strijkijzer (geen stoom strijkijzer)
- kledinghanger uit draad
- een paar afgedankte panties
- krantenpapier in stukjes van 5x5 cm gescheurd
- witte lijm
- water
- insectenhor (optioneel)
- kleurmiddel voor voedsel (optioneel)
- grote teil met ongeveer 10 cm water.

Stap 1:
Maak een frame uit de kledinghanger. Per stuk papier is een frame nodig. Buig de kledinghanger in een rechthoek of vierkant. Neem de panty en span het over het frame. Zorg ervoor dat het strak en vlak over het frame is gespannen.

Stap 2:
Neem een handvol stukjes krantenpapier en wat water en stop het in de blender. Mix het net zo lang tot er een grijze massa is ontstaan. Voeg indien nodig wat extra water toe. Blijf net zo lang mixen totdat er geen papier zichtbaar is. Ga daarna nog 2 minuten langer door.

Voor kleur is het nu mogelijk om de schil van een bruine of rode ui toe te voegen. Let op: enkel de droge buitenschil, niet de ui zelf.

Stap 3:
Voeg 2 theelepels witte lijm toe aan de teil met water. Voeg tevens de papierpulp uit de blender toe. Meng het goed en gebruik hierbij je handen.

Stap 4:
Breng het frame met de panty naar de bodem van de teil en til het langzaam op. Tel tot 20 tijdens het optillen. Laat het water er gedurende 1 minuut uit lopen.

Stap 5:
Hang het frame aan een waslijn in de zon. Wacht totdat het frame compleet droog is. Pas dan is het mogelijk om het papier er voorzichtig af te tillen.

Stap 6:
Gebruik het strijkijzer op de heetste stand om het papier goed droog te strijken. U kunt papier blijven maken totdat de teil leeg is. Zorg er wel voor dat het mengsel in de teil telkens goed wordt gemengd.

U kunt ook andere methoden gebruiken zoals een insectenhor over een houten frame. Probeer ook eens veel kleurmiddel voor voedsel toe te voegen. Of voeg stukjes katoen of blaadjes in de blender toe. Uw papier zal een interessante textuur krijgen.

Het maken van je eigen papier is heel leuk. U kunt heel veel soorten papier gebruiken. Bij gebruik van papier dat met een kleuren inkjet printer is bedrukt krijgt u hele leuke kleureffecten in uw papier!

Knutselmateriaal: