Vreemde goederen afgeleverd bij kringloopwinkel in Belgie

Kleding en huisraad zijn spullen die veel binnen worden gebracht bij kringwinkel De KooP in Genk in Belgie. Maar soms worden de medewerkers verrast met wat apartere dingen, zoals een urne met de as van de overledene er nog in, of een afgietsel van Salvador Dali ter waarde van 3.500 euro.

Selecteren van verkoopwaren
Medewerkers Lore Lamers en Ronald Snijders gunnen de mensen op de Dag van de Kringloopwinkel een kijkje achter de schermen. Winkelverantwoordelijke Lore vertelt: “Op zich zijn alle soorten producten in de kringwinkel welkom, toch wordt er onderscheid gemaakt. De medewerkers controleren de kwaliteit van de producten en of ze voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Als er iets is wat er niet hoort te zijn, dan zijn er verantwoordelijken die dat er onmiddellijk uithalen."
Kleding en huisraad zien we normaal gesproken het meest. Lore: "Kleding verkoopt het beste vanwege de goede kwaliteit. Het komt wel eens voor dat bepaalde producten niet verkocht raken, maar meestal zijn die in het begin al uitgeselecteerd."
In de kringwinkel heb je ook een CURIOSA- collectie. Deze collectie is speciaal voor de klanten die elke dag in de vroege ochtend komen om nieuwe spulletjes te vinden. Af en toe is er een tijdelijke actie voor speciale goederen, zoals de Halloweenstand of een actie waar oude kano’s worden verkocht.

Vreemde en waardevolle spullen
Soms komen er de heer vreemde dingen binnen. Zo vertelt Ronald, winkel-magazijnverantwoordelijke, over de keer dat iemand een urne afleverde met de as van de overledene er nog in. Ook andere bizarre goederen zoals medicijnen, seksspeeltjes en zelfs geld worden afgeleverd. Niet alleen aparte, maar soms ook erg waardevolle spullen komen binnen. Zoals een keer een bronzen afgietsel van Salvator Dali die 3.500 euro waard was en een kast met een valse bodem waaronder duizend frank verborgen zat.

Goede organisatie
Ronald vertelt hoe het aanbod wat in de winkel verkocht wordt tot stand komt. “Eerst worden de producten ingezameld en opgehaald, daarna in verschillende afdelingen opgedeeld waaronder: Elektro, textiel, speelgoed enzovoort. Dan kijken we of de producten in goede staat zijn en of ze hersteld moeten worden of opgepoetst. Als ze gereed zijn voor verkoop worden ze geprijsd en dan worden ze in de bakken gelegd. Het opslaan van spullen wordt goed georganiseerd, zo zijn er grote opslagplaatsen en we verzamelen in de zomer al de winterkleding en andersom.“
“Maar de kringwinkel zou niets zijn zonder de mensen met een hart voor de winkel, die hun spullen komen binnenbrengen om ze een tweede leven te geven”, aldus Lore.