Sint koopt steeds vaker tweedehands

De cadeaus die Sinterklaas gaat geven zullen dit jaar minder luxe zijn en vaker tweedehands. Marktplaats en de Kringloopwinkels zullen naar verwachting goede zaken rond de komende feestdagen.

Stijging van de aankopen
Zaterdag kwam de Sint in Nederland en in de meeste plaatsen komt Sinterklaas dit weekeinde langs. "Wel zullen de cadeaus iets minder luxe zijn. Het is vooral de middenklasse die door de crisis inlevert, dat is ook de bulk van de Nederlandse consumenten", stelt trendwatcher Adjiedj Bakas. Uit onderzoek van ING bleek woensdag dat vooral de cadeaus voor volwassenen dit jaar duurder zijn geworden. Directeur Olivier van Duijn van Marktplaats verklapt dat de feestdagen op zijn site al lang begonnen zijn. "We zien een explosieve stijging van vraag en aanbod van cadeau artikelen als speelgoed, sieraden en artikelen voor uiterlijke verzorging."
"Ook de 180 Kringloopwinkels zijn al weken in sinterklaassfeer", verteld directeur Leonie Reinders. "Hoewel we niet over exacte cijfers beschikken zien ook wij dat de mensen steeds vaker cadeaus voor de feestdagen en kleding bij ons kopen. De drempel van de Kringloopwinkels wordt steeds lager. Was het ooit een taboe, moest je je er bijkans voor schamen, nu is het bijna cult", zegt Reinders. De sint kan dus dit jaar volop inkopen gaan doen bij alle kringloopwinkels in Nederland.