Ruzie tussen kledingbank en kringloopwinkels in Houten

De kledingbank Houten en Kringloop Houten hebben onenigheid. De kringloopwinkel verzamelt en verkoopt namelijk tweedehands textiel en de kledingbank deelt kleding uit aan inwoners. Maar de kledingbank ontvangt textiel van de Ecokring, een tweede kringloopwinkel in Houten. Kringloop Houten is hier boos over en noemt het broodroof.

Verschillende meningen
De kledingbank werkt volgens hetzelfde principe als de voedselbank: mensen die weinig te besteden hebben kunnen er terecht voor gratis kleding. Ook de kringloopwinkel biedt tweedehands kleding aan. Het verschil is dat het hier voor iedereen te verkrijgen is en tegen een klein bedrag. Kringloop Houten heeft het gevoel dat de kledingbank klanten weghoudt bij de winkel.
“Onze winkel heeft van de gemeente Houten een vergunning gekregen om tweedehands textiel in te zamelen. Dit textiel sorteren we en wat niet verkocht wordt in de winkel, wordt gerecycled. Wij gooien geen enkel kledingstuk in de verbrandingsoven”, vertelt Piet Philipse van kringloop Houten.
De kledingbank heeft geen vergunning om de textiel te sorteren en mag bovendien de kleding niet verkopen, maar enkel weggeven. Doet de kledingbank dit wel dan betekent dat klantenverlies voor de kringloopwinkel. Het lijkt er echter sterk op dat de kledingbank wel commercieel bezig is, sinds de bank gevestigd is in het pand van de kringloopwinkel Ecokring. “Wij krijgen enkel de kleding van de Ecokring”, aldus Wayeni Steijger-Karapasia, oprichtster van de kledingbank. “Mensen kunnen bij ons kleding ophalen met een pas die ze van de gemeente krijgen.''
Chester van Deudekom, mede-eigenaar van Ecokring, laat weten dat ook de winkel volgens de regels te werk gaat. “Wij kopen kleding in en hiervan schenken wij een deel aan de kledingbank. De rest verkopen we in onze eigen winkel.” Volgens Van Deudekom maakt Kringloop Houten nu problemen omdat de inkomsten tegenvallen. “Dat is jammer, want we willen allemaal recyclen. We zouden meer moeten samenwerken”, is zijn commentaar.