Ridderkerk: kringloop en juridisch loket op 1 adres.

Een kringloopwinkel met een juridisch loket aan de binnenkant. Stichting Kringloop en Sociale Hulp in Ridderkerk is een uniek concept in Nederland. “Mijn kantoortje is een computer en een tafel aan de achterkant van de winkel. Alle winst van de kringloop, gaat naar de financiering van de juridische kosten”, vertelt eigenaar André Kelder, die de zaak samen met Peter Buijs runt. Een lang pand volgebouwd met stoelen, banken, televisies, speelgoed en een werkende computer in het hoekje van de winkel. Zo ziet de Stichting Kringloop en Sociale Hulp er uit. Eind vorig jaar besloten de twee eigenaren een kringloop te beginnen om mensen in een benarde positie te helpen.

Kelder en Buijs leerden elkaar lang geleden kennen. “Mijn partner werkte in een kringloopzaak en ik kwam geregeld een kijkje nemen daar. Hij hoorde dat ik wel eens juridische hulp gaf en hij zat toevallig met een dergelijk probleem”, zegt de 55-jarige Kelder, die vroeger jarenlang heeft gewerkt bij een grote distributeur van laptops.

Binnen de kortste keren waren ze ‘dikke maatjes’. “Het duurde niet lang totdat wij aan de praat raakten over een eigen winkel.” ‘Als je de wereld wilt verbeteren, dan moet je bij jezelf beginnen’ luidt het mantra van Stichting Kringloop en Sociale Hulp. Het gaat het duo dan ook niet om de winst of de verkoop van spullen. Het gaat om mensen die het niet breed hebben en een duwtje in de rug kunnen gebruiken. “Als iemand geen geld heeft en maar vijf euro uit kan geven, wie ben ik dan om te zeggen dat ze geen hulp krijgen?”

Kelder krijgt vaak brieven van deurwaarders voorgelegd. “Veel mensen raken in paniek en schieten in de stress als een deurwaarder ze belt. Die mensen kunnen heel onaangenaam zijn. Als ik dan bel is het vaak binnen twee telefoontjes afgehandeld.” Het tweetal helpt ook met het invullen van belastingformulieren. Kelder legt de mensen uit hoe zij het moeten doen in de hoop dat de klanten volgend jaar zelf hun formulieren in kunnen vullen.

Naast de juridische kanten van de kringloop, hebben Buijs en Kelder een zwak voor kinderen. “Zij krijgen altijd een leuk speelgoedje mee.” Doneren van elektronica, meubelen en kleding kan overigens altijd. De gedoneerde kleding wordt niet in de winkel verkocht, maar verzameld en verzonden naar de Balkanlanden. “Mensen die echt kleding nodig hebben.”