Peperdure verloren viool teruggevonden in kringloopwinkel

Ongeveer twee weken geleden raakte de gehandicapte vioolspeler uit Utrecht, Aalt van de Beek, zijn peperdure viool, een Ernst Schmid uit 1937, kwijt na een concert in Ahoy. Ten einde raad heeft hij het AD benaderd in de hoop zijn speciaal aangepaste viool terug te vinden. Wat hij niet wist was dat nog diezelfde avond zijn vioolkoffer gevonden werd door David Caliolo. De man besluit het instrument naar Kringloopwinkel Rotterdam-Zuid te brengen waar hij er 8 euro voor krijgt van de winkeleigenaar. De winkelmedewerkers hebben geen enkel idee van de waarde van deze nieuwe aankoop. De op 15.000 euro getaxeerde viool belandt namelijk voor het mooie prijsje van 20 euro tussen de andere tweedehands artikelen.

Gevonden en teruggegeven
Niet veel later kwam de Rotterdammer Christiaan Fraterman de kringloopwinkel binnen en zag direct de viool liggen. Hij wilde het instrument kopen als wanddecoratie voor zijn dochter die vroeger viool heeft gespeeld. Puur toevallig zag Fraterman die avond op tv het nieuws over het verloren instrument van de bekende violist. "Ik dacht: dit kan geen toeval zijn, en ik ben naar de politie gegaan, maar die stuurde mij weer weg. Dus heb ik hier in het buurthuis het verhaal verteld. De medewerkers hebben toen Aalt van de Beek opgespoord", vertelt hij.
Natuurlijk is Aalt van de Beek dolblij na de hereniging met zijn dierbare instrument. "Ik zou geen geld hebben gehad een nieuwe viool te kopen, om nog niet eens te spreken over de emotionele waarde. Deze viool heb ik op mijn 15de gekregen van mijn leraar en ik ben er erg aan gehecht", aldus Van de Beek.