Oost-Europeanen kopen kringloopwinkels leeg

In Nederlander loopt er bijna niemand warm voor zwaar, donker eiken meubilair. Maar in Oost-Europa is dit enorm populair. Mensen uit die streken rijden honderden kilometers met de auto naar Nederlandse kringloopwinkels aan de grens om daar voordelige meubels in te slaan.

Leegplunderen
Directeur Marc Bijlsma van kringloopwinkel De Beurs in Oldenzaal heeft hier heel veel mee te maken. Bij zijn winkel worden wekelijks 2 tot 3 (vracht)wagens uit Oost-Europese landen volgeladen met meubilair ‘uit grootmoeders tijd’ om mee naar hun eigen land te nemen. "Vorig jaar waren het vooral Polen. Nu zijn het ook Hongaren, Roemenen en Tsjechen”, lacht hij. "Het heeft zich kennelijk rondgesproken!”

Toch nog wat voor Nederlanders
Hij vindt het prima dat kringloop De Beurs op deze manier handelswaar levert. "Het past bij onze doelstelling om het hergebruik van goederen te stimuleren. Als we hieraan niet zouden meewerken, zou dit meubilair wellicht bij het afval belanden.” Maar toch heeft de winkel geïnvesteerd in een zandstraalmachine die bedoeld is om de donkere kleur van eiken meubilair te verwijderen. Het blanke hout wat eronder zit kan de klant naar eigen smaak bewerken met lak of verf. Dit is meer geliefd onder de inwoners van ons eigen landje.