Onderzoek naar populariteit kringloopwinkels

De populariteit van kringloopwinkels neemt nog altijd toe. In de gemeente Horst aan de Maas is een onderzoek gedaan onder de inwoners naar de behoefte aan kringloopwinkels en de mening over tweedehands artikelen kopen. Het blijkt dat 72 procent van de inwoners van Horst aan de Maas af en toe of regelmatig spullen koopt bij een kringloopwinkel. Dit is verassend veel.

Tweedehands is goedkoper
Veel mensen richten hun huis (deels) in met meubelen uit de kringloopwinkel of overtollige huisraad wordt juist naar de kringloop toegebracht. Maar ook websites als marktplaats en ebay zijn razend populair. De redenen hiervoor verschillen. Zo doet de één het in het belang van duurzaamheid en een ander om er goede doelen mee te kunnen steunen. Maar het grootste percentage, namelijk maar liefst 87 procent, koopt tweedehands omdat het nu eenmaal een stuk goedkoper is.

Diverse inwoners uit de gemeente hebben hun mening over hergebruik en tweedehands winkels gegeven tijdens het onderzoek. Een inwoonster laat weten: “Ik ben altijd al groot voorstander geweest van hergebruik. Ik breng mijn overbodige kleding, meubels, boeken en apparaten altijd naar de kringloopwinkel.” Een andere inwoner staat ook geheel achter het kopen in kringloopwinkels. “Ik heb toentertijd mijn gehele baby-uitzet nieuw gekocht, maar dit zou ik nu echt nooit meer doen! De spullen die mensen wegdoen zijn vaak nog heel goed en maar een korte periode gebruikt”, laat zij weten. “Ik vind het ook heel leuk om bij allemaal verschillende kringloopwinkels al mijn spulletjes bij elkaar te zoeken voor weinig geld!”, is weer een andere reactie.

Ook nadelen
Toch is ook niet iedereen fan van tweedehands. 72 procent van de inwoners gaf aan bepaalde spullen liever gewoon nieuw te kopen. Bij een kringloopwinkel of website voor tweedehands artikelen krijg je vaak geen service en geen garantie op je aankoopproducten. Om deze redenen laat 16 procent van de deelnemers aan het onderzoek weten tweedehands kopen niet altijd betrouwbaar te vinden. En andere reden om geen tweedehands artikelen te willen kopen is omdat het niet hygiënisch zou zijn, dit is dan met name bij kleding.