Nieuwe kringloopwinkel Hebbes met missie

Kringloopwinkel Hebbes opent deze week een nieuwe winkel in het centrum van Nieuw-Vennep. De winkel wordt gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers uit maatschappelijke betrokkenheid. Met de inkomst van de winkel worden activiteiten georganiseerd voor bejaarden die soms eenzaam zijn.

Janny Zwart, directeur van thuiszorgbureau Zorg Allerlei, is de initiatiefneemster van het project voor bejaarden. Hebbes was voorheen gevestigd in Hillegom, maar is nu dus verhuisd naar het pand waar voorheen het Ontmoetingscentrum zat. Vrijwilligster Lia Zwart, zelf oud-Venneper, zal de leiding over de winkel op zich nemen.

Overzichtelijk en netjes
In de winkel is alles netjes gedecoreerd en gesorteerd. 'We houden niet van troep. Tien stoelen naast elkaar zul je hier niet aantreffen. We willen er iets moois van maken en dingen leuk presenteren, sfeer creƫren. Je vindt hier van alles. Van mooie serviezen, een kruisbeeld, een oude wieg tot antieke kast', aldus Janny en Lia.
De winkel is redelijk ruim, licht en overzichtelijk. Achterin de winkel is een plek ingericht als kersthoek. Janny: 'Opvallend is dat veel mensen voor de deur buiten stonden te kijken vorige week en dat we nu al heel leuke reacties krijgen. We zijn ook bijzonder warm onthaald door andere winkeliers in het centrum.'

Door en voor ouderen
De meeste spullen bij Hebbes zijn afkomstig bejaarden die verhuizen of overlijden en waarvoor de familie geen plaats heeft. De winkel kent geen vast assortiment. De spullen krijgen een tweede leven en voor een betaalbare prijs kan iedereen shoppen. Dit is het doel van de winkel.
Janny Zwart: 'Vanuit mijn thuiszorgbureau merk ik dat vaak wat oudere mensen een eenzaam bestaan leiden en dat afleiding veel plezier brengt. We organiseren al jaren belangeloos uitstapjes. Een uitje naar een kerstshow bij een tuincentrum of met een aantal bejaarden lunchen bij Ikea vinden ze echt geweldig.'

Inmiddels werkt er bij Hebbes een groep van tien vrijwilligers. Nieuwe werknemers die hun steentje willen bijdragen uit liefde voor de maatschappij zijn zeer welkom. 'We zoeken mensen die meubels kunnen opknappen, verkoopmedewerkers, chauffeurs, pr-medewerkers. En ook iedereen die leuke spulletjes heeft voor de verkoop in de winkel, kan contact opnemen.' De spullen, die nog in goede staat zijn voor verkoop, kunnen afgeleverd worden in de winkel of ze kunnen gratis thuis worden opgehaald.