Nieuw project bij kringloopwinkel De Springplank Zoetermeer

Kringloopwinkel De Springplank heeft onlangs een nieuwe winkel geopend in Zoetermeer met een bijzonder project van Ipse de Bruggen en DSW Rijswijk. Het biedt werkervaringsplekken aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap.

Dubbele waarde
“Vaak is het in een kringloopwinkel donker en stoffig, hier is het schoon en helder.” vertelt directeur Ad Ockers. Er worden uiteenlopende waren verkocht in de kringloopwinkel, van tweedehandse voorwerpen tot zelfgemaakte spullen door de cliënten van Ipse de Bruggen.
Sinds de opening, op 5 juli, zijn er volgens Ockers al behoorlijk wat spullen binnengebracht door bewoners. “Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat wanneer zij iets niet meer gebruiken, dat voor iemand anders best van waarde kan zijn. In combinatie met wat wij doen spreekt dat mensen aan om hun spullen hier naartoe te brengen.” Zo helpen ze het milieu en de medemens!

Vervanging voor de zorg
De nieuwe kringloopwinkel, De Springplank, biedt nu dus werkervaringsplekken aan de cliënten van Ipse de Bruggen en DSW Rijswijk. De winkel draait zonder subsidie, en is dus een echt bedrijf. Op deze manier creëert het een belangrijke vervangende plek binnen de reguliere zorg. "Volgens de nieuwe Wmo moeten deze mensen straks naar het reguliere bedrijfsleven, maar dat is heel erg lastig. Dit is een echt bedrijf en hier leren ze om te werken.” aldus Ockers.
De Springplank kijkt samen met Ipse de Bruggen en DSW Rijswijk zoveel mogelijk naar de mogelijkheden van de medewerkers en laat ze als ze daar klaar voor zijn doorstromen naar een normale werkplek. Ook bij andere AWBZ-organisaties is dit initiatief opgevallen. “We kunnen nu gaan praten of we dit ook op andere locaties kunnen doen.”