Kringloopwinkel van Stichting De Overbrugging

Vanaf het moment dat vrijwilligers van de nieuwe Kringloopwinkel in de voormalige Thomaskerk aan de Margrietstraat de deuren hebben geopend staan ze volop in de belangstelling. Al heel wat artikelen zijn voor heel leuke prijsjes verkocht.

Voor het goede doel
De opbrengst van de kringloopwinkel gaat naar de Stichting De Overbrugging die jongeren met verslavingsproblemen begeleidt. “Jongeren die ontheemd zijn en ‘van schuurtje naar schuurtje’ gaan is realiteit in de Hoeksche Waard”, zegt Peter Schipper van de Overbrugging. “Het probleem is flink aanwezig.” Peter Schipper schikt zich in de rol als ‘geestelijke vader’ van het nieuwe onderkomen van De Overbrugging. “Dit pand stond bij HW Wonen op de nominatie om gesloopt te worden, maar wij zagen er voor onze stichting tal van mogelijkheden voor onze activiteiten. We zochten contact met HW Wonen en men was direct enthousiast over ons idee.” De Overbrugging werd door HW Wonen daarbij wel gewezen op het achterstallige onderhoud. Alleen al de post schilderwerk zou 4 tot 5 duizend euro kosten!

Verbouwen
Met hulp van een hardwerkend team vrijwilligers werd daarom het schilderwerk zelf gedaan, evenals onvoorstelbaar veel bouwkundige aanpassingen om een zo aantrekkelijk mogelijke kringloopwinkel te realiseren. Het kerkgebouw is erg slecht geïsoleerd door de enkelglazige ramen heeft daardoor een enorm energieverbruik. “Daarom hebben we het lage gedeelte van de kerkzaal met een houten wand afgeschermd van het hoge gedeelte”, licht Schipper toe.
Het resultaat van het harde werk van de vrijwilligers is verbazingwekkend. De Kringloopwinkel is ‘aangekleed’ met wandrekken van steigerhout waarin alle goederen worden gepresenteerd. Het aanbod nodigt uit tot rondsnuffelen. Fleurige kussens, serviesgoed, vazen, boeken en nog veel meer. In het hoge gedeelte van de kerkzaal bevindt zich een keur aan meubelen. Tussen de meubelen ook groene planten die door een buurman geleverd worden die dit als hobby heeft. “De planten zijn eveneens te koop en de winst wordt gedeeld”, vervolgt Schipper. De kosterswoning is verbouwd tot aparte slaapkamers waar de zes jongeren van de opvang slapen. Daarnaast hebben de jonge bewoners een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Ook beschikt De Overbrugging over een eigen kantoor dat gedeeld wordt met de Stichting Moedige Moeders. De Overbrugging wil ook een brug slaan naar de wijk Croonenburg. Het plan is om één van de zalen in te richten als ‘ontmoetingsruimte’ voor de wijk.