Kringloopwinkel SOS Rommelmarkt helpt straatkinderen India

Kringloopwinkel SOS Rommelmarkt in Den Bosch steunt ieder jaar 3 maal kleinschalige project in een ontwikkelingsland. Dit maal gaat de winst van de afgelopen periode naar Stichting Nav-Jeevan en Stichting Raja. Deze stichtingen helpen straatkinderen in India.

De stichtingen
Stichting Nav-Jeevan biedt straatkinderen in het Indiase Nagpur onderdak, voedsel, kleding en scholing. Leerlingen krijgen les in rekenen en wiskunde via de computer, waarvan er twee hard aan vervanging toe zijn. SOS Rommelmarkt geeft 800 euro voor de nieuwe computers zodat de kinderen weer kunnen leren.

Stichting Raja ondersteunt straatkinderprojecten in India en is bezig met de bouw van een opvanghuis voor meisjes in Bangalore. Om de school in te richten was nog 1600 euro zodat de meisjes veilig kunnen leren en wonen, dit bedrag wordt ook vergoedt door SOS Rommelmarkt.

Verdeling van de omzet
De keuze welk project de kringloopwinkel gaat steunen wordt zorgvuldig gemaakt. “We organiseren een avond waarbij we verschillende goede doelen uitnodigen om hun verhaal te doen”, vertelt bestuurslid Franneke Hoeks. “Al onze medewerkers komen dan luisteren en mogen hun stem uitbrengen op een project dat hen het meeste aanspreekt. Daarnaast kijken we of het goede doel goed bij onze winkel past.”

De winst van de winkel gaat al sinds de winkel bestaat naar goede doelen. “De winkel is 37 jaar geleden opgericht met het idee om producten in te zamelen en ze te verkopen om daarmee landen in de derde wereld te steunen”, bevestigd Hoeks. “We zetten ieder jaar zo’n 20.000 euro opzij voor projecten. Soms is dat iets meer en soms iets minder. We maken niet alles op, we bewaren ook wat geld voor als de winst een keer tegenvalt.”

De rest van de omzet blijft in de winkel vertelt Hoeks. “We zijn zelf ook een goed doel, dus we maken geen winst. We houden genoeg geld over om de winkel draaiende te houden en om medewerkers te betalen en opvang te bieden. De rest gaat allemaal naar projecten van goede doelen."