Kringloopwinkel Over/Nodig Putten viert 30-jarig bestaan

Op zaterdag 12 april kringloopwinkel Over/Nodig in Putten het 30-jarig jubileum. Op 12 april 1984 opende de kringloopwinkel namelijk haar deuren. De winkel is ontstaan uit de Stichting Anders Actief Putten, een stichting voor de minder bedeelde. Theo van de Hombergh, chauffeur van de kringloop, kenmerkt de stichting als een inloophuis, "Iedereen was welkom. De koffie stond klaar en er werden spullen ingezameld voor mensen die het minder hadden. De spullen bleven maar komen waardoor er uiteindelijk een kringloopwinkel uit is ontstaan."

De aanvoer van de spullen is volgens Klaas Schreur, facilitair manager, altijd zeer groot gebleven. "Er zijn nooit minder spullen aangeleverd. Daarnaast leveren veel mensen de spullen weer in als ze het zelf niet meer gebruiken. Dan hebben andere mensen er ook weer wat aan." Door de vele spullen is de winkel in de afgelopen jaren steeds meer uitgebreid. "Eerst is het achterste gedeelte van de winkel verbouwd met daaronder de kelder. Later is de meubelhal aan de Engweg erbij gekomen. We hadden simpelweg geen ruimte meer voor alle spullen." vertelt Klaas.

In al de jaren dat de winkel bestaat is ook de diversiteit in bezoekers toegenomen. Vroeger was de winkel meer voor minder bedeelde mensen, tegenwoordig is de winkel een ware trekpleister voor bijvoorbeeld verzamelaars en jongeren. "Sommige mensen komen elke dag wel even aanwaaien om te kijken of er een specifiek muntje is gebracht. Daarnaast zijn er jongeren die van iets ouds iets nieuws maken. Een oude eikenkast krijgt bijvoorbeeld door middel van een likje verf een heel nieuw leven."

De kringloop wil zich vooral blijven jongere generatie, met het oog op de toekomst. "Het oude concept moet in ere blijven, maar nieuwe frisse idee├źn die dat concept versterken zijn altijd welkom." De voorzitter van Over/Nodig is erg trots op alle vrijwilligers die in de winkel werken. "Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor deze winkel en daarmee ook voor andere mensen. We hopen zo een bijdrage te kunnen leveren aan verschillende goede en maatschappelijke initiatieven."