Kringloopwinkel Noppes zet zich in tegen textiel verspilling

Veertien kilo! Zoveel textiel verdwijnt er jaarlijks per inwoner in het huishoudelijk afval van de gemeente Zaanstad. Volgens deskundigen trekt dit een zware wissel op het milieu. 'Het is zonde om textiel in de verbrandingsoven te laten eindigen. Ten eerste kost het veel energie om het op deze manier te laten verdwijnen en ten tweede kan het uitstekend dienen als grondstof voor nieuwe producten.' Reden voor de gemeente Zaanstad en kringloopwinkel Noppes om de handen ineen te slaan en dit probleem aan te pakken.

Concreet houdt dit in dat Noppes speciale inzamelzakken heeft verspreid die vanaf donderdag 26 september worden opgehaald. Afgelopen week is de campagne 'Wist U dat...' gestart om de Zaanstedelingen bewust te maken van dit besluit. Via een sprekend voorbeeld van een oude versleten sok wordt onder de aandacht gebracht dat, door inlevering van alle soorten textiel en ook niet draagbare kleding zoals versleten kledingstukken, inwoners samen met Noppes een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van milieu en maatschappelijke doelstellingen.

Veertien kilo
“Met het inzamelen van kringloopgoederen groeit het hergebruik, wat goed is voor het verminderen van de CO2-uitstoot", legt Willem Staphorsius van Noppes uit. "Er belanden zo minder weggegooide goederen in de afvalverbrandingsovens."

Uit een afvalanalyse in Zaanstad is gebleken dat er per inwoner nog veertien kilo textiel in het restafval belandt. "Superzonde natuurlijk", vindt Staphorsius. "Samen kunnen we met het stimuleren van hergebruik een belangrijke bijdrage leveren aan het leefbaar houden van ons milieu. En eigenlijk is het heel eenvoudig: gooi alle overbodig geworden textiel (ook als het stuk of versleten is) niet zomaar weg, maar biedt het aan tijdens de speciale huis-aan-huis inzameling of gooi het in een afgesloten zak in een van de textielcontainers in de buurt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor alle soorten woningtextiel, tassen, schoeisel , boeken en speelgoed."

Inzamelzak
De speciale inzamelzak wordt per regio vier keer per jaar verspreid en is opgevouwen tot A5 formaat. Op de zak staat de benodigde informatie en een herhaling van 'Wist U dat…'. De inwoners kunnen de zak vullen met alle gebruikte textiel en overige kringloopgoederen. Op de vaste inzamel dag (donderdag) kunnen de inwoners de zak vóór 8.30 uur op de stoep zetten. Een gewone vuilniszak mag natuurlijk ook. De Noppes ophaaldienst komt de textielzakken diezelfde dag nog huis-aan-huis ophalen. Zelf langsbrengen bij Noppes kan natuurlijk ook, te combineren met een rondje door de kringloopwinkel.