Kringloopwinkel de Cirkel bestaat 15 jaar

Kringloopwinkel de Cirkel in Hardinxveld bestaat al 15 jaar! Al deze jaren verkoopt de winkel al tweedehands spullen, zoals hebbedingetjes, kleding, meubels en elektrische apparaten. Aankomende woensdag 29 januari viert de winkel dit jubileum en ter gelegenheid van dit feest ontvangt iedere klant gedurende de hele week een kleine attentie in de winkel.

Het ontstaan van de winkel
De winkel is ooit begonnen in een onverwarmd pand met kapotte leidingen en slechte stroomvoorziening is nu een sfeervolle en goed georganiseerde kringloopwinkel geworden, gevestigd aan de Houtschelf 21a in Hardinxveld. Er wordt hard gewerkt met zo’n 120 enthousiaste en fanatieke vrijwilligers. Met de opbrengst van de verkochte tweedehands spullen steunt de winkel verschillende goede doelen. Bestuurslid Teunie Zoetekouw beaamt dit: ,,We hebben bijvoorbeeld al eens geld voor scholen ingezameld voor de aanschaf van laptops en een digibord en laatst is de opbrengst gedoneerd aan de Filipijnen. Het goede doel kan dus van alles zijn.”

Zowel Teunie als de andere bestuursleden Wilma, Nico en Ploon zijn vanaf het begin af aan enthousiast en gedreven in hun werk. Teunie verteld: ,,Je doet het werk niet voor jezelf, maar voor het goede doel en je doet dat met elkaar. Ik kan me niet eens voorstellen dat het alweer 15 jaar geleden is dat we begonnen. Het was blijkbaar echt een gat in de markt. Het gaat zo snel, ik ben benieuwd hoelang we het nog volhouden.”

Buitenland
Alles spullen die binnenkomen bij de Cirkel worden gesorteerd en eventuele kleine reparaties worden uitgevoerd, en dit alles gebeurd altijd met een glimlach. De bruikbare spullen krijgen een plek in de winkel en worden, als het niet verkocht wordt, na zes weken weer weggehaald om te worden opgestuurd naar een goed doel in het buitenland. ,,Het kan snel gaan met de spullen die binnenkomen, want wat de ene dag binnenkomt, kan de volgende dag alweer verkocht zijn. Het komt weleens voor dat iemand per ongeluk iets heeft weggegeven, maar er later achter komt dat het niet weg moest. Als het dan al verkocht is, is het pech hebben,” zegt Teunie.

Plezier in het werk
Uit de bezoekersaantallen blijkt wel dat de winkel nog altijd een groot succes is. De winkel is vier dagdelen per week geopend en elk dagdeel bezoeken gemiddeld 100 klanten de winkel. ,,Op vrijdag staan er soms al 40 mensen te wachten voor we open gaan. We maken eigenlijk heel veel mensen blij; de goede doelen, de klanten, de mensen die hun spullen weggeven, de vrijwilligers en onszelf! Er heerst gewoon een goede sfeer hier.” Lachend gaat Ploon verder: ,,Als je eenmaal met dit virus besmet bent, kom je er ook niet meer vanaf! Vandaar dat we het na 15 jaar nog steeds niet zat zijn.”