Jafo Stunthallen Surhuisterveen opent kringloopafdeling voor Afrika

Op 1 april (geen grapje) opent Jafo Stunthallen in Surhuisterveen een nieuwe kringloopafdeling. Het bedrijf heeft in ruim 6000 vierkante meter tot haar beschikking waar naast de kringloopwinkel ook een groothandel in meubelen en een veilingruimte is gevestigd.

Steun voor de armen in Afrika
Het doel van de nieuwe kringloopafdeling is onder andere om hulpgoederen naar Afrika te sturen. "Jarenlang heb ik met mijn bedrijf meubels geëxporteerd naar Oostbloklanden. Door veranderingen in de markt is de vraag naar deze meubels echter kleiner geworden. Maar er is wel nieuwe markt ontstaan in Afrika”, vertelt Storm, eigenaar van Jafo. Hij kwam daardoor op het idee om de lege ruimte tussen en in de meubelen op het transport op te vullen met hulpgoederen. “Zo kunnen we de hulpgoederen naar Afrika sturen met transportkosten die vrijwel nihil zijn”. Momenteel gaan er al hulpgoederen naar Senegal, Ghana en Nigeria.

Goederen inbrengen
In principe kan alles worden ingebracht voor de kringloopafdeling. "Goederen in de breedste zin van het woord. Van huis-, tuin- en keukenspullen tot rollators, naaimachines en ziekenhuisbedden: wij willen alles wel hebben, als het maar heel is en er netjes uit ziet! We doen niets bij het afval want alles is wel op een of ander wijze opnieuw te gebruiken. De 'luxere' goederen worden verkocht op de kringloopafdeling zodat we deze met de opbrengsten hiervan draaiende kunnen houden”, aldus Storm. De overige spullen, zoals huisraad, wil het bedrijf dus naar Afrika transporteren om daar aan arme mensen te geven. De naaimachines worden bijvoorbeeld geschonken aan een lokaal ateliertje. De mensen kunnen daar dan hun zelfgemaakte producten verkopen en voor een eigen inkomen zorgen.

Toekomstplannen
De kringloopafdeling zal waarschijnlijk in de toekomst nog uitgebreid worden met een inbrenghal waar mensen hun spullen kunnen aanbieden. Wanneer deze hier worden verkocht ontvangen zij 70% van de opbrengst.

Op woensdag 1 april om 10.00 uur wordt de nieuwe afdeling van het bedrijf officieel geopend. Bezoekers kunnen direct kijkje nemen bij het ruime assortiment en voor de kinderen is er een springkussen aanwezig.