Enorm veel kringloopwinkels in Zwolle

Zwolle heeft er weer een nieuwe kringloop bij, de nieuwe vestiging van Harry's Kringloophal in het oude Big One Music-pand aan de Rieteweg. En daarmee heeft de stad Zwolle nu bijna tien kringloopwinkels en nog verschillende andere tweedehands winkels!

Vol is vol
"Ik weet niet of er nog ruimte is voor meer kringloopwinkels", zeggen de eigenaren van Harry's Kringloophal, Harry en Ina de Vries. "Maar dit kwam nu toevallig zo uit."
Voor de kringloopwinkel aan de Westerlaan in Zwolle was het contract eigenlijk vorig jaar al verlopen. "En toevallig kwam dit pand nèt vrij", vertelt Ina. "We hadden dit pand eigenlijk al op het oog voordat we naar de tijdelijke locatie aan de Westerlaan vertrokken, maar toen visten we nèt achter het net."
Het was lang onduidelijk hoelang ze het pand aan de Westerlaan konden blijven gebruiken en daarom huurden ze eind vorig jaar de locatie aan de Rieteweg erbij.

Kringloopwinkel is populair
"De kringloopconsument is de schaamte voorbij" verklaard De Vries. "Mensen uit alle lagen van de bevolking kopen in kringloopwinkels. Waar vroeger nog wel eens werd gevraagd of je met een bus zonder reclame erop kon komen bezorgen, doet tegenwoordig eigenlijk niemand daar nog moeilijk over."

Bedrijfsleider Jan Hulsink van de Stichting Kringloop Zwolle is het hiermee eens. "De kringloop is gemeengoed geworden. Het fenomeen Marktplaats is niet voor niets ontstaan vanuit deze business. Er is heel veel handel in tweedehands goed. Meer dan vroeger. We bestaan dit jaar 33 jaar en zijn gedurende die jaren alleen maar gegroeid. Er gaat inmiddels 1 miljoen kilo op jaarbasis door onze handen."