De zaak van Ermelo verhuist en opent nieuwe winkel

Het leerwerkbedrijf 'De Zaak van Ermelo' heeft een jaar geleden een goede start gemaakt. Nu is het bedrijf letterlijk en figuurlijk in beweging. De werkplaats zal namelijk op 15 februari verhuizen van de Kerkdennen 52 naar Tolweg 16-5 in Ermelo. De zaak loopt zo goed dat er spoedig een tweede kringloopwinkel geopend zal worden: De Zaak van Barneveld.

De werkplaats
De werkplaats is bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier werken ze mee met het produceren, opknappen en ‘pimpen’ van meubels die vervolgens in de kringloopwinkel 'De Zaak van Ermelo' worden verkocht.

Beperking van werkzaamheden
Coördinator van de bedrijf, Gert Wessels, verteld zijn plannen: “We hebben veel geleerd in het jaar dat de werkplaats in bedrijf is. Veel dingen gingen goed, maar we hebben met sommige activiteiten de plank ook weleens misgeslagen. Daarom worden nu keuzes gemaakt, waardoor de werkplaats effectiever zal functioneren in een minder grote ruimte”.
Hiervan zijn al voorbeelden in de praktijk zichtbaar. De Zaak van Ermelo is gestopt met de outletverkoop. Ook worden geen grote meubels meer bewaard in de opslag. Dit houdt in dat de logistieke medewerkers selectiever zijn in het wel of niet aannemen van gebruikte goederen. De enige werkzaamheden die nu nog op de werkplaats worden uitgevoerd zijn: Het opknappen van tweedehands meubels, het vervaardigen van kleinmeubels en woonaccessoires en de productie van steigerhouten tuin- en kindermeubels. Hoewel de activiteiten dus beperkter worden blijft het aantal leerwerkplekken hetzelfde. Elke dag biedt het voor vele Ermeloërs er een nuttige dagbesteding, zinvol vrijwilligerswerk en leerzame werkervaring.

Kledingbank
In het nieuwe onderkomen aan de Tolweg is helaas geen ruimte meer voor de kledingbank, dat een initiatief is van De Zaak van Ermelo en Stichting Pinel. De kledingbank bestond een half jaar en bood gratis kleding aan gezinnen met een zeer minimaal inkomen. Wel wordt nog gekeken of een alternatieve locatie waar de kledingbank met haar activiteiten verder kan gaan mogelijk is.

Stichting De Zaak van Barneveld
Zoals eerder genoemd staat ook een uitbreiding van de kringloopwinkel naar Barneveld in de planning. Eigenaar Henk van Bruggen verteld de motivatie achter het initiatief: “Het concept ‘De Zaak van…’ is in Ermelo zeer succesvol gebleken. Vele Ermeloërs, maar ook mensen van buiten Ermelo, weten ons inmiddels te vinden en dragen onze doelstellingen een warm hart toe. De behaalde maatschappelijke resultaten van het afgelopen jaar waren voor ons reden om te onderzoeken of we dit succes ook elders kunnen voortzetten. De keuze is hierbij gevallen op Barneveld. Met Stichting De Zaak van Barneveld zullen wij ook daar een kringloopwinkel met leerwerkplekken gaan exploiteren”. Naar verwachting opent de winkel in Barneveld dit voorjaar haar deuren.