Basisscholen Westervoort leren over afvalscheiding en recycling

Leerlingen van vijf verschillende basisscholen in Westervoort krijgen gedurende de maanden januari en februari interactieve en creatieve gastlessen aangeboden over afval scheiden en recycling. Dit behoort tot het programma 'Afval is Grondstof' wat de gemeente Westervoort heeft opgezet om het belang van afvalscheiding en recycling te benadrukken. Afval is geen wegwerpproduct, maar een grondstof én energie. Het programma sluit aan bij de doelstelling van de gemeente om door optimale afvalscheiding de hoeveelheid restafval bij huishoudens sterk te verminderen. Het project wordt aan zo’n 230 leerlingen aangeboden uit de groepen vijf en/of zes.

Workshops en gastlessen
Het programma wordt gecoördineerd door het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME). De gastlessen die de basisschoolkinderen krijgen aangeboden zijn leuk en afwisselend. Al doende leren de kinderen meer over de verschillende afvalstromen die er zijn en de recycling hiervan. Zo krijgen ze onder andere een demonstratie over de vuilniswagen van afvalverwerkingsbedrijf SITA. De ‘vrolijke vuilnisman’ komt langs in de klas en duikt letterlijk de vuilnisbak in om te laten zien dat wat er in zit eigenlijk helemaal geen echt afval is. Zo kan het plastic verpakkingsafval van koekjes of flesjes opnieuw worden gebruikt voor bijvoorbeeld jerrycans of een fleecetrui.
Daarnaast mogen de leerlingen ook een aantal opdrachten doen bij Kringloopbedrijf 2Switch, zoals het aankleden van etalagepoppen met tweedehandskleding, en krijgen ze in informatieve rondleiding door de kringloopwinkel.
Als laatste gaan de kinderen nog creatief aan het werk met afvalhout tijdens een workshop van Stichting XieXie. Met het oog op duurzaamheid worden ze hier uitgedaagd om iets nieuws te maken van dit 'afvalproduct'.
Het gehele programma wordt gefinancierd vanuit de opbrengsten van de kledinginzameling van Stichting KICI in gemeente Westervoort. De gemeente heeft hiervoor een vergoeding van de stichting ontvangen.