Allereerste Repair Café Barneveld op 6 oktober

Op maandag 6 oktober vind het allereerste Repair Café bij kringloopwinkel De Zaak van Barneveld plaats. Mensen uit de omgeving kunnen van 13.30 tot 16.30 uur met hun kapotte spullen naar de winkel toekomen. Hier staan enthousiaste vrijwilligers klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Van broodrooster tot wollen trui
De Zaak van Barneveld, aan de Anthonie Fokkerstraat 29A in Barneveld, zet de kringloopwinkel deze dag volledig in het teken van repareren. De werking van een Repair Café is simpel: U brengt van thuis een voorwerp of apparaat mee dat kapot is en in de kringloopwinkel zal een vrijwilliger zijn best voor u doen dit te maken. In principe kunnen bijna alle spullen gerepareerd worden. Denk hierbij aan een broodrooster wat het niet meer doet, een fiets waarvan het wiel aanloopt of een trui met mottengaten. De reparateurs steken graag de handen uit de mouwen!

Bijdragen aan milieu
Het initiatief voor het Repair Café komt voort uit een samenwerking tussen leerwerkbedrijf en kringloopwinkel De Zaak van Barneveld, Welzijn Barneveld en Neboplus. Het concept van dit 'Café' is ontstaan in Amsterdam, waar Stichting Repair Café sinds 2010 regelmatig repareerbijeenkomsten organiseert. Door repareren te promoten, willen de organisaties zich inzetten voor het verkleinen van de afvalberg. “En dat is hard nodig!” zegt bedrijfsleider Ron van Bruggen van De Zaak van Barneveld. "In Nederland gooien we onwijs veel zomaar weg. Zelfs spullen waar bijna niets mis mee is! Deze kunnen na een eenvoudige reparatie weer prima gebruikt worden. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we dit veranderen. Door te repareren bespaar je kostbare grondstoffen en het beperkt de CO2-uitstoot."

Toekomstplannen
De samenwerkende organisaties zijn van plan om na de start op 6 oktober regelmatig een Repair Café in Barneveld te organiseren. Deze zullen in De Zaak van Barneveld maar ook in Neboplus plaatsvinden. Het allereerste Repair Café bij Neboplus staat al gepland op 17 november.