Kanaalbalenpers

Een kanaalbalenpers is een balenpers waarbij het materiaal in een kanaal met open uiteinde wordt verdicht. Dit kanaal wordt het perskanaal genoemd. Bij een kanaalbalenpers wordt in tegenstelling tot de andere types balenpersen zoals 2-ram, verticaalpers of gesloten deurpers niet tegen een wand geperst.
Het te verdichten materiaal valt via een schacht in de perskamer. De persram duwt vervolgens het materiaal in het perskanaal. Het perskanaal is voorzien van beweegbare zijkanten en/of bovenkant. Hierdoor vernauwt het kanaal zich. Dit zorgt voor weerstand waardoor het materiaal zich kan verdichten. De wrijving tussen het materiaal en de zijwanden, bovenkant en onderkant van het perskanaal zorgt dus voor de verdichting.

perskanaal
Vooraanzicht perskanaal (bron: BOA Recycling Equipment)

De baal wordt gevormd doordat men door het perskanaal een staal- of kunststofdraad spant. Het materiaal wordt tegen de draad geduwd waardoor de draad zich om het materiaal heen spant. Als de gewenste lengte van de baal is bereikt wordt de draad afgebonden en is de baal gemaakt.

afbinden baal
Afbinden balen in perskanaal (bron: BOA Recycling Equipment)

Het grote voordeel van kanaalbalenpersen is de capaciteit, de grote hoeveelheid materiaal die met een dergelijke pers kan worden verwerkt. De huidige persen zijn in staat om wel 100 ton/uur te verwerken.

Er zijn kanaalbalenpersen in meerdere uitvoeringen:
- snijpers; met een mes op de ram en aan het begin van het perskanaal waardoor het teveel aan materiaal wordt afgesneden.
- kleppenpers; uitgerust met 1 of meerdere kleppen die de perskamer afsluiten waardoor een volledig gesloten kanaal ontstaat.

kanaalbalenpers met klep
Kanaalbalenpers met klep (bron: BOA Recycling Equipment)

label: 

K