U bent hier

Nieuws

Kantoren als Grondstoffendepot

De Economic Board Utrecht (EBU) is bezig met een initiatief om ervoor te zorgen dat het afval wat in kantoren wordt geproduceerd geld gaat opleveren. Marktpartijen worden gevraagd om mee te denken.

Het EBU is van mening dat afval geld kan opleveren, in plaats van dat het een kostenpost is. Hiernaast kan een andere organisatie ook zorgen voor een vermindering van grondstoffenverbruik en CO2-uitstoot. Als afval op een efficiënte manier wordt omgezet in nieuwe producten wordt een kantoor een grondstoffendepot. Dit levert geld op.

Luierrecycling

Van luiers kunnen allerlei nuttige producten gemaakt worden, zoals plastic, biogas, papier en compost. Dat luiers nu worden verbrand is dus erg zonde. Recycling van luiers ligt al tien jaar stil in Nederland, maar daar gaat nu verandering in komen. Afvalverwerkingsbedrijf ARN gaat luiers recyclen.

Verbouwing milieustraat Leusden

De milieustraat 't Spieghel in Leusden zal worden verbouwd. Na de verbouwing zal de straat ook fungeren als gemeentewerf. Tevens zal er ruimte zijn voor opslag van voertuigen, materialen en machines. De verbouwingen zal starten op 4 september en tot eind 2017 duren. In deze tijd kunt u het naastgelegen terrein als tijdelijke milieustraat gebruiken op maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur.

Geen extra milieustraat faciliteiten in kleine dorpen

De Barneveldse fractie van de ChristenUnie is het er niet mee eens dat er geen extra milieustraatfaciliteiten in kleine dorpen komen. Volgens hen moeten mensen bepaalde afvalstromen dichtbij huis kwijt kunnen en is dit ook mogelijk. Dat maakt afvalscheiding een stuk gemakkelijker.

Gemeente Tynaarlo recycled steeds beter

De gemeente Tynaarlo doet het steeds beter als het gaat om afvalverwerking. De verwerking wordt namelijk steeds duurzamer. De plaatselijke Stichting Kringloop Organisatie haalt nu spulen en grondstoffen uit de berg afval die voorheen op de stort of in de grijze container belandde.

De inwoners dragen ook hun steentje bij. Steeds meer spullen worden aangeboden bij de kringloopwinkel en glas, papier, plastic en groente,- fruit- en tuinafval wordt gescheiden ingezameld.

Fietstocht voor promotie van recycling van blik

Er is een mijlpaal behaald bij de recycling van blik. Blik is de meest gerecyclde verpaking en de afgelopen tijd is er 95% gerecycled, dit is het hoogste percentage ooit. Stichting Kringloop Blik organiseerde samen met de Albert Heijn een grote consumentenactie om dit te vieren.

Naar een circulaire economie in Amersfoort

De gemeente Amersfoort maakt er werk van om te komen tot een circulaire economie. Dit zal een omvangrijk traject zijn, maar het zal zorgen voor economische groei, minder milieubelasting en innovatie.

De gemeente geeft inwoners en bedrijven een grote rol. Bij bijvoorbeeld de bouw- en sloopsector is op korte termijn veel winst te behalen. Een gesloten kringloop van bouw en sloopmateriaal kan Amersfoort 45 miljoen euro opleveren. Dit gaat om de korte termijn, maar natuurlijk moet er ook naar de lange termijn gekeken worden.

Teveel e-waste

Er komen wereldwijd steeds meer elektronische en digitale toestellen beschikbaar. Het verantwoord verwijderen hiervan gaat nog lang niet altijd goed. In 2017 wordt verwacht dat er 50 miljoen ton aan elektronisch afval wordt gestort. Een heel klein deel hiervan wordt op een duurzame manier verwerkt.

Apparatuur zoals televisies, computers en telefoons bevatten stoffen die grote milieu- en gezondsheidsrisico inhouden als ze niet goed worden verwerkt. De hoeveelheid e-waste neemt snel toe, doordat er in een progressief tempo steeds nieuwe technologieën worden ontwikkeld.

FrieslandCampina wilt duurzamer worden

FrieslandCampina scherpt de duurzame doelen aan. Het bedrijf wilt de toekomst van haar coöperatie en haar melveehouders veiligstellen. Hiervoor hebben ze een nieuwe visie: 'Melk met Meerwaarde'. De maatschappij bemoeit zich steeds vaker met de sector. Op deze manier kan het bedrijf inspellen op de ontwikkelingen in de politiek en maatschappij.

Fietsen gevonden na inbraak milieustraat Zierikzee

In de nacht van zaterdag 22 juli op zondag 23 juli is er ingebroken op het terrein van de milieustraat aan de Deltaweg in Zierikzee. De dieven zijn waarschijnlijk vergeten hun fietsen mee te nemen, want er zijn twee herenfietsen gevonden.

Een particuliere beveiliger vermoedde dat er dieven op het terrein waren en schakelde de politie in. De agenten vonden enkel een gat in het hek, maar de dieven zijn niet gevonden. De fietsen zijn meegenomen naar het politiebureau. De politie roept de eigenaren op om zich te melden. Getuigen kunnen zich ook melden bij de politie.

Pagina's