Nieuw afvalinzamelsysteem Zaanstad

Zaandstad wilt eind 2017 de hoeveelheid restafval gehalveerd hebben. Hiervoor hebben ze een nieuw systeem ontwikkeld. Restafval gaat niet langer naar de grijze bak, maar naar ondergrondse containers. De grijze bak is enkel nog voor blik, plastic verpakkingen en kartonnen verpakkingen van zuivel en dranken. De inwoners krijgen in ruil voor de extra moeite een lagere gemeentelijke belasting. Het gescheiden afval zal aan huis worden opgehaald en het restafval komt in de containers.

Het nieuwe inzamelsysteem is vorig jaar al bij 3.000 woningen in Rooswijk, Krommenie, Zaandam Zuid en Wormerveer getest. De invoering is hier positief verlopen. De afname van de hoeveelheid restafval bedroeg 38%. Tevens was de hoeveelheid gescheiden ingezamelde grondstoffen boven verwachting hoog. Er waren op sommige locaties bewoners die hun afvalzakken naast de containers plaatsten. Dit leverden voor omwonenden wat irritaties op, maar hier is met betrokken instanties en bewonerscoaches zo adequaat mogelijk op gereageerd. Het plan zal in het voorjaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Er is nog wel wat opheldering nodig over de beloofde belastingverlaging. Ook is het nog niet helemaal duidelijk of het afval echt aan huis zal worden opgehaald. Op dit moment moeten de meeste bewoners nog met hun afvalbak naar de hoek van de straat lopen. Ook is de halvering van de hoeveelheid restafval in de test niet gehaald.