AEB creëert sociale werkplekken

Het Afval Energie Bedrijf (AEB), gevestigd in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, wilt twee keer zoveel medewerkers aannemen om ook twee keer zoveel afval te kunnen recyclen. Het bedrijf neemt medewerkers aan die anders moeilijk aan de slag komen. In 2021 moet het aantal sociale werkplekken van 75 gestegen zijn naar 150. Deze mensen kunnen dan in een veilige werkomgeving onder begeleiding arbeidsritme en vaardigheden aanleren. Op lange termijn kunnen ze dan een reguliere baan krijgen bij AEB, Stichting Milieuwerk of andere werkgevers.

Het bedrijf wekt stroom op voor 320.000 huishoudens door het verbranden van afval. Hiernaast zetten ze zich ook in voor recycling. Voor dit doel wordt een nieuwe, grotere locatie ingericht.

AEB bracht in 2015 bijna 3,8 miljoen kilo koper, kunststoffen, papier en kunststofgranulaat terug in de kringloop. Over vijf jaar moet dit opgelopen zijn tot ruim 6,2 miljoen kilo per jaar. Op deze manier wil AEB een grotere bijdrage leveren aan het verantwoord omgaan met afval en grondstoffen.

Het bedrijf werkt samen met Stichting Milieuwerk, Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Gezamenlijk zorgen zij voor de uitbreiding van recyclingactiviteiten. Dit project zal volgens AEB een goede impuls geven aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.