Weggegooide elektronische apparaten in China

De elektronische apparaten komen in grote hoeveelheden binnen bij recyclingbedrijf Huaxin in Peking. De schroothoop is, volgende nieuwe cijfers van de VN, de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Mede dankzij overheidssubsidies doen recyclingbedrijven goede zaken.

De berg elektronische afval is met 107% gegroeid in de jaren tussen 2010 en 2015 naar 6,7 miljoen ton. Nergens ter wereld is deze groei zo hoog. Het overgrote deel van het afval wordt op eigen grond gegenereerd. Er wordt geschat dat er nog anderhalf miljoen ton vanuit het buitenland de markt op wordt gesmokkeld.

In China worden de meesten smartphones en computers ter wereld verkocht. De laatste jaren wordt dit vooral gedreven door toenemende koopkracht op het Chinese platteland. In 2015 heeft ieder huishouden gemiddeld 2 smartphones, in 2025 lag dit nog op 1 per 25 huishoudens.

De manager van Huaxin geeft aan dat het recyclingbedrijf zonder de subsidies niet kan bestaan. Zonder de subsidie blijft er namelijk vrijwel niets over van de winst die wordt gemaakt met de verkoop van metaal en plastic. Veel apparaten komen door middel van verzamelaars terecht bij de recyclingbedrijven. Een verzamelaar is iemand die rondrijdt in de stad en mensen betaalt voor hun oude spullen. Vervolgens brengt de verzamelaar ze naar een centraal punt in de stad, zoals Huaxin.
De recyclingsbedrijven willen werken aan een zo schoon en efficiƫnt mogelijke manier van recycling. Huaxin hanteert dan ook Europese richtlijnen.