FrieslandCampina wilt duurzamer worden

FrieslandCampina scherpt de duurzame doelen aan. Het bedrijf wilt de toekomst van haar coöperatie en haar melveehouders veiligstellen. Hiervoor hebben ze een nieuwe visie: 'Melk met Meerwaarde'. De maatschappij bemoeit zich steeds vaker met de sector. Op deze manier kan het bedrijf inspellen op de ontwikkelingen in de politiek en maatschappij.

FrieslandCampina streeft naar een circulaire melkproductie. Melkveehouders worden gestimuleerd om hun bedrijfvoering te verduurzamen. Grote klanten stellen namelijk hogere eisen aan dierenwelzijn en duurzaamheid. Iedere melkveehouderij moet in 2025 een eigen kringloop hebben.

Er moet aandacht zijn voor dierenwelzijn, een goede relatie met de samenleving, weidegang en een aantrekkelijk landschap met biodiversiteit. Dieren en grond moeten in balans zijn. De bedrijven moeten energieneutraal zijn en tot de koplopers behoren in lage broekasgasuitstoot per kilo melk.

Er is geen zoektocht naar één duurzaammodel voor alle melkveehouders. De diversiteit is juist een voordeel. Sommige bedrijven zijn meer geschikt voor een bepaalde aanpassing dan andere. Als er trekkracht wordt ontwikkeld kan er nog marktgerichter geopereerd worden.